LOGO NOVA 2

Wat te doen als u wordt gekweld door een schuldgevoel?

De coach en psychotherapeut Kim Morgan vertelt over het werken met een klant die werd gekweld door een constant schuldgevoel en advies deelt met degenen die bekend zijn met dit gevoel uit de eerste hand.

Eerste ontmoeting

Charlotte kwam naar me toe tijdens de coachingsessie om te leren hoe ze met stress om te gaan. Ik vroeg haar om meer te praten over haar leven en de vermeende redenen voor het probleem. Het bleek dat Charlotte gelukkig is in het huwelijk, ze heeft twee jonge kinderen, ze werkt twee dagen per week als bloemist en ze houdt van haar werk. Ouders wonen in de buurt en zorgen voor de kinderen terwijl ze aan het werk is. Ze heeft veel vrienden, er zijn geen problemen met geld of gezondheid. Maar nadat ze dit allemaal had verteld, lachte ze: ‘Het lijkt echter een ideaal leven?”

Ik vroeg Charlotte welk aspect van haar leven stress veroorzaakt. ‘Ik denk dat ik zelf. Ik voel me constant schuldig – voor alles, ‘antwoordde ze. – Op het werk voel ik me schuldig voor het verlaten van kinderen. Ik voel me schuldig aan kinderen omdat ze ze irriteerden. Ik ben gekweld door schuldgevoel voor het feit dat ik mijn ouders vraag om met kinderen te zitten, dat ik niet genoeg tijd heb voor mijn man. Op het werk ben ik bang dat ik iemands bruiloft kan verpesten als ik iets verkeerd doe met het boeket voor de bruid.

Ik voel me schuldig vanwege het feit dat ik niet genoeg tijd heb met vrienden, ik ga niet in voor sporten, eet je klaar gerechten, in plaats van mezelf te koken. Een jaar geleden gaven ze me een coupon in een spa, en ik voel me schuldig omdat ik het niet heb gebruikt, maar als ik de dag in deze salon zou doorbrengen, zou ik me ook schuldig voelen! Dus de waarheid is dat ik me letterlijk schuldig voel! Ja, en ik ben nog steeds gekweld door een schuldgevoel voor het niet borstvoeding geven van het eerste kind, ‘zei ze.

Aan het einde van de sessie vroeg ik Charlotte elke avond om alle goede dingen op te schrijven die ze in een dag deed.

De tweede vergadering

Constante onderdrukking van schuldverlening put ons uit. Constante zelfverbinding heeft lange tijd grote schade aan zelfvertrouwen veroorzaakt. “Gezonde” schuld heeft zijn eigen duidelijke doel – om ons te helpen lessen te leren van onze fouten en wangedrag. Maar het schuldgevoel ervaren Charlotte bracht haar geen voordeel. Ik heb met haar verschillende mogelijke redenen besproken waarom ze dit gevoel kan ervaren:

• Ze wil dat iedereen het leuk vindt, om mensen te plezieren.

• Ze inspireert zichzelf altijd dat hij iets moet doen. Het lijkt haar dat haar leven erger is dan anderen.

• Ze is een perfectionist en staat zichzelf niet de minste fout toe (de angst om “mensen te brengen”).

• Uit de kindertijd was het direct of indirect geïnspireerd dat de belangen van anderen belangrijker zijn dan die van haar, en dat ze verantwoordelijk is voor het geluk van iemand anders.

• Het wordt gemanipuleerd door mensen die weten hoe ze schuldgevoel moeten pushen in haar gevoel.

Charlotte realiseerde zich dat in haar geval de belangrijkste rol werd gespeeld door de ‘berichten’ die in de kindertijd zijn verkregen: de belangen van anderen boven hun een eigen. Ik deelde met haar een citaat van een Doctor of Sciences on Clinical Psychology, een leraar meditatie en de auteur van de boeken van Jack Cornfield, die ze besloot te maken met haar motto: “Als uw filantropie u niet uitstrekt, is het onvolledig”.

De derde vergadering

Charlotte kwam naar de derde sessie in een veel betere stemming. Ze dacht veel na over haar probleem, en ze slaagde erin de zaak uit de kindertijd te herinneren, wat, zoals het leek, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van haar schuldgevoel. Op de lagere school hadden ze wedstrijden op een “drie -benen” run (kinderen liepen in paren, het been van een van de lopers is aan de andere gebonden). Charlotte gleed uit en haar racepartner viel ook bij haar, die daardoor haar hand brak. De leraar beschuldigde Charlotte ervan gewond te raken door een ander meisje.

Charlotte gaf toe dat dit emotioneel moeilijke moment leidde tot het feit dat ze haar hele leven een schuldlast voelde en zich constant bezorgd was, ongeacht hoe anderen door haar gewond waren geraakt.

Ze dacht goed aan deze zaak en kwam tot de conclusie dat haar schuld niet was. Al op volwassen leeftijd begint ze zich te realiseren dat ze niet verantwoordelijk is voor het feit dat anderen zich voelen.

Wiens stem in je hoofd klinkt?

Vaak kom je niet overeen met de verwachtingen van iemand anders. Als je de innerlijke stem hoort die je vertelt dat je al dan niet iets moet doen, stop dan even en vraag jezelf af: wiens stem dit is? Wiens verwachtingen ik niet overeenkomen?

Vraag dan: wat ik hier echt van denk Waarom de testikels van mannen zweten: oorzaken, symptomen en behandeling? Wat zou ik tegen iemand anders zeggen, als hij in mijn plaats was?

Dit zal u helpen om te gaan leven in overeenstemming met uw eigen verwachtingen.

Bepaal wie uw schuld uitlokt

Goede mensen die iedereen willen plezieren, worden gemakkelijk het slachtoffer worden van ervaren manipulators. Ze weten precies wat ze moeten zeggen om uw schuld te veroorzaken – en van u te krijgen wat ze nodig hebben.

• Verdeel de pagina in de helft. Noem in de eerste kolom de namen van die mensen die je ‘nee’ kunt zeggen zonder schuld te ervaren die je vaak ondersteunen en nooit je humeur bederven.

• Geef in de tweede kolom de namen op van degenen die op u drukken, met behulp van bedreigingen, sarcasme, stil negeren, demonstratieve grieven en andere technieken van emotionele manipulatie.

Nu heb je verschillende opties:

• Gedragen met mensen uit de tweede kolom meer zelfverzekerd.

• Vertel ze direct dat u hun gedrag niet leuk vindt.

• Beperk of stop elke communicatie met hen volledig.

Circulair aansprakelijkheidsdiagram

• Teken een grote cirkel op een vel papier, dat iets symboliseert waarvoor u zich verantwoordelijk voelt en in dit opzicht schuldgevoel ervaart.

• Probeer objectief over deze situatie na te denken: deel de cirkel in “aansprakelijkheidssectoren” en deelt de verantwoordelijkheid tussen uzelf, andere mensen en vreemde factoren.

• Deze effectieve oefening zal u helpen om meer evenwichtig te zijn om te kijken naar de situaties waarin u zich schuldig voelt en u zal helpen te beseffen dat niet alles van u afhangt!

Deixe um comentário

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *